FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Refugi Serra d'Ensija
Foto: Refugi Serra d'Ensija

Notícies - 17/10/2024

El refugi de la Serra d’Ensija renova la seva fossa sèptica gràcies al projecte DESIR

Berguedà Refugis

Fruit d’una de les accions del projecte DESIR, un dels programes de cooperació territorial Interreg Espanya-França-Andorra (POCTEFA), del qual la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) n’és soci beneficiari, recentment s’ha pogut substituir la fossa sèptica del refugi de la Serra d’Ensija, situat al terme municipal de Saldes (Berguedà)

L’actuació ha consistit en la substitució de l’antiga fossa sèptica, responsable de la depuració de les aigües residuals del refugi, per una de nova generació i amb major capacitat, adaptada a les necessitats actuals de l’equipament. La nova fossa del refugi de la Serra d’Ensija compta amb un separador de greixos, un element indispensable en la gestió mediambiental d’aquest tipus d’aparells. També s’ha col·locat un filtre biològic en la fossa, la qual cosa garanteix el compliment de les exigències mediambientals en el tractament d’aigües residuals. La nova fossa està enterrada en un mur de pedra que s’ha aixecat per a l’ocasió.

Què és Desir?

L’objectiu d’aquest nou projecte transpirinenc, integrat dins de la convocatòria de projectes del programa Interreg-POCTEFA (2021-27), cofinançats per la Unió Europea, és millorar la connexió, la gestió de les reserves i l’allotjament, la promoció del senderisme homologat entre refugis i el coneixement de la major part dels refugis de muntanya guardats dels Pirineus. DESIR és un projecte continuista que pretén aprofundir i ampliar la feina realitzada per ENTREPYR, un anterior projecte de cooperació transfronterera.

La FEEC, amb un pressupost de 120.194€, és un dels socis beneficiaris d’aquest projecte amb un pressupost global d’1.549.432,10 euros finançat en un 65% pels fons europeus FEDER. La resta de socis que acompanyaran a la Federació en el projecte són els següents: la Federació Aragonesa de Muntanyisme (FAM), la Federació Francesa de Clubs Alpins i de Muntanya (FFCAM), la Xarxa d’Educació Pyrénées Vivantes , el Conselh Generau d’Aran, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), la Federació Navarresa de Muntanya i Escalada, NASUVINSA, una empresa associada al Govern de Navarra, la Federació Francesa de Senderisme (FFRP) i el Govern d’Andorra, aquest darrer com a soci associat.

Les principals accions del projecte, que s’hauran de desenvolupar durant 3 anys, fins al 31 de desembre de 2026, són les següents: millorar la digitalització del web www.entrepyr.eu, amb la implementació de la cartografia ATES per a les rutes hivernals i la ampliació i millora de rutes d’interconnexió entre refugis; la celebració d’un tercer col·loqui internacional de refugis pirinencs, l’organització del qual anirà a càrrec de la FEEC durant la primavera de 2025. DESIR també aposta fortament pel senderisme homologat amb la realització d’un profund estudi de l’estat dels dos senders pirinencs per excel·lència: el GR 10 francès i el GR 11 espanyol i de la xarxa de senders transfronterers (GRT’s) que connecten ambdós senders de gran recorregut. Aquesta xarxa de senders també s’integrarà en la plataforma web d’Entrepyr. Altres accions destacades del projecte seran la realització d’una aplicació mòbil, algunes inversions en matèria de depuració d’aigües i suport energètic sostenible en alguns refugis i la sensibilització dels usuaris de refugis mitjançant diferents accions a càrrec de la Xarxa d’Educació Pyrénées Vivantes.

Refugi de la Serra d’Ensija

Enlairat a 2.156 metres d’altitud, situat en una magnífica raconada envoltada de prats, ben a prop de la seva màxima elevació de la serra d’Ensija, el Cap de la Gallina Pelada (2.321 m), el refugi de la Serra d’Ensija, inaugurat l’any 1964 és un equipament ideal tant per passar-hi la nit com per aturar-s’hi a fer un mos. Els camins d’accés pel barranc de Llobateres i per la Font Freda són una delícia. Es tracta també d’un indret magnífic per a la pràctica de l’excursionisme hivernal amb raquetes de neu, amb uns perfils de muntanyes majoritàriament arrodonits, ideals per a la pràctica d’aquesta disciplina de muntanya. Punt de pas de la travessa Tora Blava, també s’hi poden fer diverses excursions amb esquí de muntanya. Ensija és l’únic refugi guardat d’aquesta serralada prepirinenca, que amaga molts tresors amagats. Ara només es tracta de descobrir-los.

El refugio de la Serra d’Ensija renueva la fosa séptica gracias al proyecto DESIR

Fruto de una de las acciones del proyecto DESIR, uno de los programas de cooperación territorial Interreg España-Francia-Andorra (POCTEFA), del que la Federació d’ Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) es socio beneficiario, recientemente se ha podido sustituir la fosa séptica del refugio de la Serra d’Ensija, situado en el término municipal de Saldes (Berguedà)… Leer más

Le refuge de la Serra d’Ensija rénove sa fosse septique grâce au projet DESIR

Grâce à l’une des actions du projet DESIR, l’un des programmes de coopération territoriale Interreg Espagne-France-Andorre (POCTEFA), dont la Federació d’ Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) est un partenaire bénéficiaire, il a récemment été possible de remplacer la fosse septique du refuge Serra d’Ensija, situé dans la municipalité de Saldes (Berguedà)… Lire la suite