FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Josep Llusà
Foto: Josep Llusà

Notícies - 21/09/2022

El refugi de Certascan inicia les millores a la fossa sèptica

Pallars Sobirà Refugis

Aquest 19 de setembre va començar una actuació de millora al refugi de Certascan (Pallars Sobirà), situat al desguàs de l’estany homònim, al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Al llarg d’un parell de setmanes es treballarà en la millora de la protecció de la fossa sèptica de l’equipament. L’actuació prevista consisteix en col·locar una estructura de pedra i metàl·lica que protegirà la fossa durant l’època hivernal. La fossa sèptica és l’encarregada de filtrar i depurar les aigües residuals que genera el refugi. Una eina cabdal en instal·lacions aïllades que fa possible minimitzar al màxim els residus que es generen als refugis de muntanya per la utilització dels lavabos, dutxes i cuina.

Refugi de Certascan

Enlairat a 2.240 metres, en una balconada fantàstica de la capçalera de la Vall de Cardós, al cor del Parc Natural de l’Alt Pirineu, els orígens del refugi cal buscar-los el 19 d’octubre de 1975, data de la inauguració de l’equipament com a refugi guardat. L’any 1993 la Federació hi va fer una important remodelació i durant els darrers anys s’han realitzat uns sèrie d’actuacions de millora que han revertit tant en el confort dels usuaris com dels guardes. Certascan està situat en una zona d’extraordinària bellesa, allunyat de les rutes més transitades del Pirineu. Certascan és final d’una de les etapes de les travesses de la Porta del Cel i Muntanyes de Llibertat. També forma part de l’Alta Ruta Pirinenca. Des del refugi es poden assolir pics com el de Guerossos o el de Certascan, així com el meravellós i proper estany de Naorte, o fer una ruta cap als estanys de Romedo, apta per a tots els públics. Durant la temporada hivernal és una autèntic paradís per als amants de l’esquí de muntanya, doncs la zona, per la seva orientació, és una de les que rep major quantitat de neu de tota la serralada pirinenca. A banda del seu extraordinari entorn, només pel fet de dormir al costat de l’estany més gran del Pirineu català ja val la pena acostar-s’hi per passar-hi una nit com a mínim.

 

Josep Llusà (adjunt a l’àrea de Territori de la FEEC)