Jordi Corominas Garcia, serà guardonat amb el “Piolet d’Or”a la seva trajectòria el pròxim mes de desembre.
Amb aquest guardó Corominas passa a ser el primer alpinista català a qui se li reconeix la seva trajectòria alpinística amb un “Piolet d’Or”.
Aquest barceloní de 66 anys, guia d’Alta Muntanya, ha estat molt lligat sempre a la Unió Excursionista Llançanenca de la qual és soci i amb qui va aconseguir els seus grans èxits com alpinista a finals del vuitanta i principis dels noranta com a federat de la FEEC.
Dues ascensions a dos vuitmils en solitari han marcat la trajectòria de Corominas. El 1991 Jordi Corominas va coronar en solitari el Dhaulagiri (8.167m) formant part d’una expedició catalana i el 17 d’agost de 2004 també va coronar el K2 (8.611m) per la coneguda com a Magic Line, que abans només havia fet una cordada polonesa el 1986. L’expedició al K2 també hi eren entre d’altres Òscar Cadiach i Manel de la Matta que van baixar per problemes físics de de la Matta que acabaria morint al Camp Base d’aquella expedició per una peritonitis.
Aquesta expedició ja va rebrer el “Piolet d’Or” aquell mateix 2004 per l’activitat realitzada. Pocs anys abans, el 1995, Corominas també va ser guardonat amb un altre “Piolet d’Or” per haver completat la via Kundalini al Meru Peak.
El currículum alpinístic i escalador de Corominas és molt ampli en territori català, espanyol i internacional. Nombroses vies obertes a la Vall d’Ordesa o la via americana del Thalay Sagar (1990), el Shivling II i el Meru Nord (1994). Corominas també ha realitzat diverses escalades en solitari als Andes peruans o un intent al Lhotse.
Últimament hem pogut veure a Jordi Corominas en el documental “Jordi Pons, quan els records pessen més que les esperances” on Corominas va acompanyat a fer l’ascens del Mönch al mateix Jordi Pons.
Corominas és un d’aquells alpinistes que ha mantingut sempre l’essència de l’escalada i l’alpinisme i ha buscat el compromís amb aquest esport. Marcat per a fugir de les convencions i les vies més tradicionals, s’ha encarregat de recordar els punts més bàsics de les activitats de muntanya.
Ara amb aquest reconeixement passa a formar part d’una llista on hi ha els millors alpinistes del món; Des de Walter Bonatti a George Lowe, passant per Reinhold Messner, Doug Scott, Kurt Diemberger, Wojciech Kurtyka, Krzysztof Wielicki o l’única dona que té aquest títol Catherine Destivelle, entre d’altres. En total setze alpinistes des de l’any 2009 que es va instaurar aquest “Piolet d’Or” a la trajectòria han rebut aquest guardó.
El passat 2021 l’alpinista catalana, Sílvia Vidal, també va rebre una menció especial als premis “Piolet d’Or”. L’organització dels Piolets d’Or va valorar el compromís, l’esperit d’exploració i l’autonomia amb què Vidal ha realitzat les seves nombroses escalades de grans parets arreu del món durant més de vint anys.