El Parc de l’Alt Pirineu aposta pel que es coneix com a model suís de senderisme, basat en la creació d’una àmplia xarxa intercomunicada de camins que facilita el desplaçament i l’accés a tots els punts del territori. El tècnic del parc Marc Garriga ha afirmat en el decurs d’una xerrada celebrada en el marc del Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya de Lleida que aquest model “es més flexible, còmode i menys complicat que el model francès, que es fonamenta en grans itineraris tipus GR”. Garriga considera que el model francès, que era el més utilitzat fins ara, “acaba essent complicat, perquè els grans itineraris acaben convergint en molts punts i això pot confondre al senderista”.
Durant la xerrada sobre la “Gestió del senderisme en el Parc de l’Alt Pirineu”, el tècnic ha defensat el model suís, anomenat “xarxa de mobilitat lenta o dolça”, que al seu parer té avantatges evidents sobre el francès. “El primer crea un conjunt de senders intercomunicats que poden aprofitar tant els turistes com la població local i que permet enllaçar fàcilment amb els territoris veïns per molts punts”. En aquest sentit, Garriga afirma que gràcies a aquest model el Parc de l’Alt Pirineu està teixint una sèrie de connexions senderistes amb França, Andorra, l’Aran i altres comarques com l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça i la Cerdanya. A més, segons el tècnic, “el model suís és que actualment té més demanda social”.
Garriga explica que el Parc de l’Alt Pirineu està invertint actualment en el manteniment de la xarxa de camins però que ara està entrant en una fase molt important que és “oferir aquests itineraris al territori, a la iniciativa pública i privada (ajuntaments i empreses), perquè aquesta l’aprofiti per crear productes concrets. El ponent ha posat com exemple les rutes, com ara: Portes del Cel, Muntanyes de Llibertat o el camí de l’últim Càtar, iniciativa aquesta última que es posarà en marxa a principis de març.
Garriga ha anunciat també que el Parc de l’Alt Pirineu posarà en marxa el mes de març dos aplicatius per a mòbil (un centrat en serveis turístics, miradors, etc, i un altre de visites guiades via smartphone amb itineraris concrets i visites guiades), adreçats bàsicament als senderistes.