Notícies - 10/08/2020
El debut del circuit i del campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica ja té dates
La Marxa Aquàtica ha arribat a Catalunya per quedar-se. Després de diferents exhibicions de caràcter social i d’entrar al circuit ‘Aqua Walking Tour’ amb la prova que es va disputar a Roses el passat 2019, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha estat l’encarregada d’apostar per la reglamentació d’aquest nou esport.
De la mà de la FFRP (Fédération Française de la Randonnée Pédestre) la Marxa Aquàtica ha agafat força els darrers anys a França i ha arribat al nostre país apadrinat per la mateixa federació francesa de senderisme.
El I Circuit Català de Marxa Aquàtica debutarà en els calendaris de la FEEC el pròxim 30 d’agost amb la realització de la primera trobada a Salou (Tarragonès) que comptarà amb els millors esportistes de l’especialitat. Les següents proves del calendari están marcades durant el mes de setembre i fins al 4 d’octubre, on acabaran a la població veïna de Cambrils (Baix Camp).
Les platges catalanes veuran passar aquest circuit durant els pròxims mesos des de la Costa Daurada fins a la Costa Brava, amb un calendari que ha quedat definit amb cinc proves.
Calendari oficial del I Circuit Català:
- 1a Trobada de Marxa Aquàtica de Salou – 30 d’agost (Club Excursionista Salouenc)
- 1a Trobada de Marxa Aquàtica de Creixell – 13 de setembre (Club Excursionista Arítjol)
- AquaCEC – 19 de setembre (Centre Excursionista de Catalunya)
- Marxa Aquàtica a Roses – 26 de setembre (Cabirols, Associació Excursionista de Roses)
- Campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica Ciutat de Cambrils – 4 Octubre (Centre Excursionista de Cambrils)
D’altra banda, el Centre Excursionista de Cambrils organitza, el dia 4 d’octubre, el Campionat de Catalunya de Marxa Aquàtica.
La població del Baix Camp serà l’encarregada d’acollir el primer campionat de Catalunya de l’especialitat i espera poder ser el punt de trobada per tots els amants d’aquest nou esport.
Les inscripcions per a les diferents proves s’obriran els pròxims dies al mateix web de la FEEC.
Cal recordar que Catalunya i més concretament la Costa Daurada, Salou, havíen de ser punt d’aturada novament de “l’Aqua Walking Tour” dins un circuit internacional de l’especialitat amb proves a França, Itàlia, Tunícia i Turquia. La competició havia d’arribar a Catalunya del 8 al 10 de maig però va quedar suspesa com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19.
La marxa aquàtica
Aquesta nova disciplina sorgeix al nord de França, a les platges de Normandia i Bretanya i consisteix a caminar pel litoral a una altura en què l’aigua arribi sota el diafragma. Actualment, la majoria de platges franceses amb les condicions necessàries ja són escenari de la pràctica de la marxa aquàtica. Les platges del País Basc o de la costa vermella són dos dels indrets on s’ha popularitzat més aquesta pràctica els darrers anys. L’activitat es recomana com un complement perfecte del senderisme tradicional i té l’objectiu de reforçament muscular i cardiovascular, i el treball en equip, ja que es realitza en grup.
L’exercici s’indica també per millorar la postura corporal, el ventre pla i l’exercici de braços. A més a més es destaca que no hi ha perill de patir cap tipus de contusió en la pràctica d’aquest exercici.
Els practicants de la marxa aquàtica han d’anar equipats habitualment amb un neoprè i opcionalment poden utilitzar un rem per poder mantenir l’equilibri. Les rutes es fan sobre itineraris determinats que s’han identificat prèviament, en platges amb poca fondària i que no hi hagi risc de causar un impacte ambiental important.