FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Pau Aguilera
Foto: Pau Aguilera

Notícies - 08/06/2021

El 21è campionat de Catalunya de curses per muntanya torna a l’Olla de Núria

Curses per Muntanya Curses per Muntanya

L’Olla de Núria va acollir per primera vegada el campionat de Catalunya l’any 2009, coincidint amb el primer Gran Premi Internacional de les Nacions de curses per muntanya, un Campionat d’Europa paral·lel obert a les nacions sense estat després del veto de la Federació Internacional a la participació de Catalunya en proves com l’Europeu. Catalunya va guanyar la categoria per equips.

Una jornada que va comptar amb set dels vuit campions del món d’aleshores, com Agustí Roc, Kilian Jornet, Anna Serra, Teresa Forn, la francesa que va córrer amb la selecció catalana Corine Favre, l’anglès Rob Jeb i el mexicà Ricardo Mejías, a part d’altres grans corredors. Una vall de Núria plena de senyeres va rebre a Kilian Jornet i Emmanuela Brizzo com a guanyadors. Mireia Miró, tercera, es va alçar amb el campionat.

 

Aquest 2021 el campionat de Catalunya torna a Núria, una dècada després de la seva darrera aparició en aquesta cursa. Ho fa amb un cartell de luxe i sent el tret de sortida també a la temporada internacional de curses per muntanya.

La cursa organitzada des de la UE Vic portarà als grans favorits a la línia de sortida.  Aquests però hauran de defensar cartell sobre el terreny.  Jan Margarit (AE Mountain Runners del Berguedà) és un dels principals candidats per emportar-se el campionat però davant tindrà a l’actual campió de Catalunya, Josep Morales (AE Mountain Runners del Berguedà) que intentarà revalidar títol i posar-se a prova en una exigent Olla de Núria. Entre els favorits també destacar el nom de Pere Rullan (La Molina Club d’Esports), els joves Wifred Lladó (CEM la Cameta Coixa) o Isaac Barti (CE Olot) o Aleix Domenech (CE Olot),  Raul Butaci (CE Pedala Cat Balaguer), Arnau Cases (Espot Esquí Club Valls d’Àneu) entre d’altres. La gran absència serà la del darrer guanyador de l’Olla de Núria l’any 2019, Oriol Cardona (Skimo Club Camprodon) que degut a una recuperació llarga no podrà estar a la sortida davant del santuari. Tampoc hi serà per precaució, l’actual líder de la Copa Catalana de Curses per Muntanya Sergi Garcia (CE Cerdanya Pirineus) cinquè en el darrer campionat de Catalunya i que s’estrenarà la pròxima setmana a la Copa del Món de Curses per Muntanya amb la selecció catalana.

Pel que fa al cartell femení, l’actual campiona de Catalunya Núria Gil (CE l’Areny) defenserà el títol aconseguit en l’úlima edició i intentarà repetir títol, cosa que no ha aconseguit ningú des de que al 2021 ho va fer Ragna Debats (CEM la Cameta Coixa). Davant noms com el de Sheila Avilés (CEM la Cameta Coixa), campiona de Catalunya l’any 2018,  o els de l’actual líder de la Copa Catalana de Curses per Muntamya, Rosa Navarro (CEM la Cameta Coixa), la líder de la Copa de Curses Verticals, Georgina Gabarró (UEC Anoia). El bon moment de Navarro i Gabarró serà un dels factors a tenir en compte. Un dels noms revelació de la temporada Anna Guirado (Trail Xics Montseny) serà un altre dels noms a tenir en compte, com els d’Eli Gordon (CEM la Cameta Coixa), Laia Andreu (CE Callús), o fins i tot el de la jove Carla Esclusa (AE Mountain Runners del Berguedà) per lluitar pel top 5 absolut. En categoria també destacar l’absència per lesió de l’última guanyadora de la prova l’any 2019, Clàudia Sabata (CE Berguedà).

Cal recordara que els cinc primers classifiacats absoluts masculins i femenins tindran premis que aniran des dels 1.000€ els dos primers fins als 200€ dels cinquens classificats.

La cursa d’aquest diumenge tindrà un recorregut de 21’5Km i més del 70% del seu recorregut està per sobre dels 2700m, amb un desnivell acumulat de 3.880m+.

La cursa es podrà seguir en directe per TV3 a partir de tres quarts de nou del matí d’aquest diumenge 13 de juny.

Més de dues dècades de Campionats de Catalunya 

El garrotxí Esteve Canal i la catalano-holandesa Ragna Debats, amb tres títols, encapçalen el quadre d’honor. Un títol que no repeteix guanyador des de 2012.

CAMPIONS DE CATALUNYA DE CURSES PER MUNTANYA
ANY PROVA CAMPIÓ CAMPIONA

2001 2a Cursa Taga 2040 Esteve Canal Anna Serra
2002 3a Cursa Alpina La Molina Esteve Canal Anna Serra
2003 4a Cursa Bastiments Esteve Canal Paloma Sommer
2004 5a Cursa Taga 2040 Joan Colomer Teresa Forn
2005 2a Marató de Berga Jordi Martin Monica Ardid
2006 7a Cursa Alpina La Molina Albert Ferrer Regina Mola
2007 4a Marató de Berga Tòfol Castanyer Mònica Ardid
2008 3a Cursa del Pedraforca Just Sociats Laia Andreu
2009 3a Olla de Núria Kilian Jornet Mireia Miró
2010 10a Cursa de Paüls Just Sociats Esther Hernández
2011 5a Pujada al Montsià Josep M Pijuan Ragna Debats
2012 10a Cursa Castell de Burriac Dani Tristany Ragna Debats
2013 14a Cursa Taga 2040 Rafa Parés Àngela Castelló
2014 14a Cursa Mossos d’Esquadra Josep Viñas Laia Andreu
2015 10a Cursa muntanya de Tivissa Albert Pujol Ragna Debats
2016 10a Pujada al Montsià Eduard Hernández Marta Molist
2017 13a Burriac Atac David Adán Montse Martínez
2018 10a Cameta Coixa Andreu Simón Sheila Avilés
2019 5a Cames de Ferro Pol Rodríguez Montse Picañol
2020 22a Berga-Rasos-Berga Josep Morales Núria Gil

Els inicis

Tot i que la proliferació de curses per muntanya a Catalunya va començar durant la dècada dels 90, no va ser fins a l’entrada del segle XXI quan es van constituir les primeres competicions oficials d’aquesta disciplina sota l’organització de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

La marató per muntanya més antiga de Catalunya, la Marató de Sant Llorenç Savall, data del 1995. Va ser al 1997 quan la FEEC va signar un conveni amb Adidas pel patrocini d’aquesta mítica prova, que aquell mateix any formava part del circuit “Adidas Trail Challenge” junt amb el Maratón Alpino Madrileño i la Marathon Alpine Galarleiz. Després dels bons resultats de corredors catalans en aquest circuit, l’any següent es formaria la primera Selecció Catalana de Curses per Muntanya de la FEEC.

No seria fins al 16 de setembre de 2001 quan es disputaria el primer Campionat de Catalunya de Curses d’Alta Muntanya. La prova escollida seria la cursa del Taga 2040, organitzada per l’UE Sant Joan de les Abadesses, que tot just aquell any celebraria la segona edició i que tant bones sensacions va deixar entre els participants en el primer any. Esteve Canal i Anna Serra es coronarien com a primers campions de Catalunya de l’especialitat.

Tant la Copa com el Campionat de Catalunya estaven formades per curses d’alta muntanya, prenent com a exemple el reglament de la Federació Internacional de Curses de Muntanya (ISF). Un reglament que se seguirà aplicant i l’any 2010 es canvia el nom de la competició per Campionat de Catalunya de Curses per Muntanya.

Ja més tard, l’any 2008, es va celebrar el primer Campionat de Catalunya per equips a la sisena Cursa per muntanya Castell de Burriac, a Argentona. El Club Excta. Esparreguera en seria el guanyador.

L’elecció del campionat de Catalunya

Durant aquests vint anys, el campionat de Catalunya ha acollit fins a setze seus. Curses que, pel seu talant i experiència, han aportat un valor per a que el màxim guardó nacional es convertís en una gran festa de l’esport català. I també per a elles coincidint amb alguna celebració, com el Castell de Burriac, Tivissa, Montsià i Cameta Coixa, que reflexen la bona salut de les curses per muntanya a casa nostra. Totes elles han escrit una pàgina d’una història que continua.