Aquest pròxim 18 de setembre la Vall d’en Bas tornarà a viure una nova edició del seu jove Bas Mountain Festival. Després de la suspensió d’aquesta segona edició com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, des de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i el GECA han volgut recuperar aquesta jornada de muntanya en un format adaptat a les mesures sanitàries actuals.
L’escalador català, Edu Marín, serà un dels principals atractius d’aquest Bas Mountain. Marín presentarà la premiada ‘Valhalla’ després de la seva visita al Pakistan on ha estat a la serralada del Karakoram.
Valhalla, cel de roca és una pel·lícula documental sobre la recerca d’alguna cosa única en un lloc remot i salvatge, allunyat de les grans urbs i del progrés més frenètic. Edu Marín, el seu pare Francisco “Novato” i el seu germà Àlex, s’embarquen en una aventura incerta, en la qual les probabilitats d’èxit són baixes però la recompensa pot ser enorme. La determinació dels Marín per conquerir el sostre més gran de món és absoluta i res ni ningú els pot aturar. El gran arc de Getu és l’escenari principal d’una història d’alegries, plors, obstacles inesperats, meteorologia adversa, amistat i escalada, molta escalada.
Un programa de muntanya
Marín però no serà l’únic plat fort del dia, ja que la jornada acollirà diferents ponències sobre el món de la muntanya en l’àmbit local i català.
La jornada començarà a dos quarts de deu del matí, després de les salutacions protocolàries, amb una ponència de Jordi Gosalves, Pere Gelis i Miquel Àngel Fumanal parlant sobre el Grau de Tràfec i la importància d’aquest punt geogràfic en les comunicacions entre La Garrotxa i Osona.
Aquesta ponència enllaçarà amb la xerrada que farà el tènic de l’editorial Alpina, Josep Maria Musachs, parlant de la cartografia en l’actualitat i que tindrà una segona part amb la reedició del mapa de la zona de la Vall d’en Bas i les Preses.
El matí es tancarà amb una ponència dels membres del GECA i del CTCMC, Aniol Pujiula i Ramon Caballeria, parlant de l’avantprojecte ‘La Vall d’en Bas 360″ i una taula col·loqui per posar a debat les restriccions i limitacions d’accés en els espais naturals.
La tarda estarà reservada per Edu Marín i la seva Valhalla a partir de les 16h.
Can Trona es vesteix de centenari
L’espai de Can Trona, on es realitzarà aquest Bas Mountain Festival, serà el primer lloc on es podrà veure l’Exposició del Centenari de la FEEC, fora de Barcelona.
L’exposició “100 anys sent FEEC” va rebrer més de 10.000 visites al Palau Robert a principis d’aquest 2021 i ara s’ha fet una adaptació per poder ser itinerant en diferents espais del país.
El GECA serà la primera entitat de la FEEC que tindrà aquest recorregut pels cent anys d’història de la FEEC amb un repàs històric i actual del que és i ha estat la federació.
“100 anys sent FEEC”, comissariada per l’historiador Francesc Roma, explica l’evolució i el compromís social, cultural i esportiu de l’excursionisme, des de les primeres passes, molt lligades a la ciència, fins a les competicions del segle XXI.