Notícies - 21/07/2022
Edu Marin aconsegueix la primera repetició en lliure de la mítica ‘Eternal Flame’
Les bones notícies dels escaladors i alpinistes catalans no arriben soles aquest mes de juliol. Després de l’obertura de l’ “Ànima de Corall”, nova ruta a l’est del Siula Grande (6.344m) a la serralada del Huayhuasch al Perú, per part de Marc Toralles i Bru Busom, ara ha estat Edu Marin (CE Balaguer) el que ha decidit escriure una pàgina més a la història de l’escalada en lliure catalana.
Marín ha aconseguit la primera repetició en lliure de la mítica Eternal Flame, a la Torre Sense Nom (6.239 metres), 13 anys més tard que els germans Huber lliberéssin la via per primera vegada.
la primera repetició en lliure de la mítica Eternal Flame, a la Torre Sense Nom
Eternal Flame es troba en el grup de les Torres del Trango, al cor del Karakoram, i és la via més difícil i a més altitud del món. Són 650 metres de granit immaculat amb dificultats de fins a 7c+, que es troben en els darrers llargs de la via, on s’escala per sobre dels 6.000 metres. Wolfgang Güllich, Kurt Albert, Christof Stiegler y Milan Sykora van obrir la via l’any 1989 i no va ser fins l’any 2009 quan els germans Huber, Thomas i Alex, van aconseguir la primera ascensió en lliure. Una fita històrica pel món de l’alpinisme i l’escalada en roca, que cap altre escalador havia estat capaç de repetir en el mateix estil fins avui mateix.
Edu Marín ha encadenat tots els llargs de primer, «potser sóc el primer escalador que ho aconsegueix així», ha comentat en anunciar la seva ascensió. Marín ha necessitat 28 dies per aconseguir repetir la via en lliure.
“L’hem encadenat!! Hem aconseguit la primera repetició lliure d’Eternal Flame. He passat 28 dies a la paret i he escalat tots els llargs en un sol atac. Estic eternament agraït al meu pare i al meu germà. Sense ells, aquest somni no s’hauria fet realitat. Han lluitat fins al final i han portat els cossos fins al límit. Estar tots tres al cim de la Torre Sense Nom ha estat increïble. Hem pogut gravar i documentar tota l’ascensió gràcies a un equip de Montura que també era a la paret. Així que aviat podreu gaudir de la pel·lícula. Estic exhaust, però també feliç, molt feliç. Eternal Flame és l’inici d?un nou camí per a mi”, ha explicat l’Edu Marín.
Marín va marxar l’any passat amb un regust amarg. L’èxit de l’expedició va ser relatiu per ell, ja que el seu objectiu era escalar tots els llargs en lliure. No li valia arribar al cim per qualsevol mitjà, sinó que volia fer-ho de la forma més elegant possible. Les condicions meteorològiques van jugar en la seva contra i malgrat poder trepitjar el cim nevat de la monolítica Torre Sense Nom, els darrers llargs se li van resistir. El fred i el gel a les fissures li van posar difícil, però va decidir no rendir-se.
Enguany l’equip de Marin l’han completat el seu pare, Francisco “Novato” Marín, i el seu germà, Àlex Marín; la cordada amb la que en el passat ja havia aconseguit completar altres reptes, com escalar el sostre més llarg del món, a l’arc de Getu, a la Xina, obrint la via Valhalla. Per aquesta expedició Marín va guanyar un dels premis Juanjo Garra que atorga la FEEC .
Els Marín ja van viatjar a Pakistan un mes abans que l’any passat, amb l’esperança de tenir més d’una bona finestra de bon temps per atacar la via amb garanties.