FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 19/01/2017

Comença una altra Copa del Món farcida de catalans però sense Catalunya

Esquí de muntanya

La FEEC aporta 13 dels 16 components de la selecció espanyola d’esquí de muntanya que debutarà a Andorra

La Font Blanca, a Andorra, acull aquest cap de setmana la prova inaugural de la Copa del Món d’esquí de muntanya. La participació catalana tornarà a ser massiva però la selecció de Catalunya, un any més, serà la gran absent de la competició. La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) està reconeguda per la federació internacional (ISMF) però, en cas de coincidència amb la federació espanyola (FEDME), els esquiadors catalans estan obligats a participar dins de la delegació estatal. Una situació injusta tenint present la tradició de l’esquí de muntanya a Catalunya, el seu pes esportiu i la feina de formació que fa anys que porta a terme la FEEC a través del Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya (CTEMC).

A Andorra, 13 dels 16 components de la selecció estatal seran catalans. Una proporció que esdevé vuit de vuit si ens cenyim als participants sèniors, o cinc de cinc si englobem totes les categories femenines. “És una situació que clama al cel”, explica el seleccionador català, Joan Cardona, que afirma sense cap tipus de vacil·lació que “l’equip espanyol, sense Catalunya, no tindria cap opció“. En aquest sentit, recorda que, en els recents campionats d’Espanya, set dels deu primers -entre ells els quatre primers- van ser catalans, tant en categoria masculina com femenina. Per ell, que va ser un dels pioners de la selecció catalana “a les curses de la Copa d’Europa“, tan sols la independència podria posar les coses al seu lloc des d’un punt de vista esportiu: “Només hi ha una solució i l’han de donar els polítics. Els corredors ara per ara han d’acceptar anar amb l’espanyola perquè és el que han de fer si volen competir a la Copa del Món. Ells s’han de dedicar a córrer i no se’ls pot posar entre l’espasa i la paret”, argumenta.

Kilian Jornet. Foto: Ivan Torres /FEEC

En concret, els participants catalans a Andorra seran els següents: Kilian Jornet, Marc Pinsach, Miguel Caballero i Nil Cardona (sènior masculí); Clàudia Galícia, Marta Garcia i Mireia Miró (sènior femení); Oriol Cardona i Joan Reyné (promesa masculí); Pau Coll (júnior masculí); i Júlia Casanovas (júnior femení), que participaran en la cursa individual de dissabte i en la vertical de diumenge; i Laura Orgué (sènior femení) i Jan Margarit (júnior masculí), que només seran en la cursa vertical.

Tant a Andorra com a Cambra d’Ase -segona prova- i, sobretot, a la Val d’Aran -cinquena i última-, la presència catalana serà majoritària en les proves de modalitat Open, que es disputen de manera paral·lela a les de la Copa del Món. Tot i que diversos esquiadors lluiran els colors de Catalunya i de la FEEC, ho faran en representació dels seus clubs: “No té cap sentit fer cap selecció per les proves Open perquè la sortida està diferenciada respecte a les curses de la Copa del Món. Quan participem com a Catalunya ho fem per competir contra els millors del món“, aclareix Cardona.

La selecció catalana, a la Pierra Menta i Adamello

D’aquesta manera, les úniques participacions internacionals de la selecció catalana aquest any seran en dues proves al marge de la Copa del Món, per parelles, de tipus Open i que formen part del circuit de llarga distància. Són la Pierra Menta (del 8 a l’11 de març) i l’Adamello (2 d’abril), que destaquen pel seu prestigi. Especialment la cursa francesa, la primera, tal com explica Joan Cardona: “És la prova més emblemàtica i famosa que hi ha. Tot corredor la situa a l’altura del Campionat del Món. Pot aplegar entre 3.000 i 4.000 persones a dalt d’un cim”, relata, tot deixant clar que, ara per ara, és la millor possibilitat que tenen els esquiadors de la FEEC de competir com a Catalunya: “Les parelles que formem sempre són íntegrament catalanes, per bé que, per reglament, es podria formar un equip mixt amb algú d’algun altre país”. En la seva opinió, “Catalunya ha de buscar competir sempre en coses que puguin tenir ressò fora del país, tal com va passar l’any passat a l’Elbrus Race, al Caucas. Els russos van quedar parats que estiguéssim tan ben organitzats com a selecció i aquesta és la prova que ho tenim tot a punt pel dia que siguem independents“.

Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes