Notícies - 13/12/2024
Clàssiques, estrenes i més d’una vintena de curses arreu del territori
La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha presentat el nou calendari de Curses per Muntanya d’aquest 2025.
Un calendari que segueix la línia encetada els darrers anys i que aposta per continuar convertint les competicions organitzades per les entitats de la FEEC, en proves de referència al país.
“La nostra Copa”, amb ànima jove i esperit de vella escola
La Copa Catalana de Curses per Muntanya arriba a la seva vint-i-tresena edició. Ho fa més carregada d’energia que mai i després d’una darrera edició espectacular en l’àmbit de participació i de competició. La “nostra copa” segueix exercint com a la competició degana del món de les curses per muntanya i arriba aquest 2025 amb curses que s’estrenen dins el calendari i amb grans clàssiques de sempre.
Per aquest 2025 la Copa pateix un gir important respecte a les dues anteriors edicions. Des de l’Àrea Esportiva de la FEEC i el Comitè de Curses per muntanya s’ha apostat per la diversificació de curses i per un calendari que anirà des del mes de febrer fins al mes d’octubre, respectant les èpoques de nidificació al territori.
La primera aturada de la nostra Copa serà ben aviat el 9 de febrer al Baix Camp. La 4 Termes (CE l’Areny) s’estrena a la Copa Catalana després de consolidar el seu projecte d’escoles de trail i de ser campionat de Catalunya per equips. La cursa mantindrà un recorregut de mitja muntanya molt exigent i tècnic pels voltants de Montroig.
Al mes de maig “les clàssiques de Berga” tornaran a deixar una nova edició d’una de les curses amb més rodatge del país, el dia 10, la Berga-Rasos-Berga, torna a casa. La cursa del CE Berguedà, serà la segona aturada de la competició després del seu retorn en una edició de 2024 marcada pel fred i la pluja a les muntanyes berguedanes.
El mes d’agost la copa no fa vancances, i el dia 3 recupera una de les tradicionals, la Trobada d’Aristot, organitzada des de la UE Urgellenca que tornarà a engalanar la petita població de l’Alt Urgell per a marcar l’equador de la Copa Catalana.
El retorn a l’escola el posarà amb lletres grans una de les que s’estrena, La Marrana Skyrace, organitzada des del CE Madteam. La cursa entra a la Copa per primera vegada i portarà fins al Ripollès el tram més decisiu de la competició el 7 de setembre.
Una competició que es tancarà a la Trepitja Garrotxa (CE Olot), que torna a entrar en el circuit de la Copa i ho fa com a últim capítol el 26 d’octubre.
Cinc curses per a decidir els campions de la 23a Copa Catalana de Curses per Muntanya. Els corredors que vulguin optar a la victòria final hauran de puntuar en quatre de les cinc per a tenir ocpions al títol. La Copa arriba a més a més amb l’entrada de l’empresa fitlandesa Suunto, que es convertirà en nou patrocinador de la FEEC i que obsequiarà amb premis als diferents guanyadors.
Pel que fa al campionat de Catalunya de Curses per Muntanya es farà el 27 d’abril a la Trencacims (CCE Trancacims) que torna al calendari de la FEEC després de dues temporades.
El campionat de Catalunya per equips serà el més matiner i es disputarà el 26 de gener a la Cursa dels Biberons (AE Cota750) a Pinell de Brai.
Laia Calzada (CE Madteam) i Xavier Sebastià (Club Alpí Virtual) buscaran relleu en aquesta nova temporada de la Copa de Curses per Muntanya.
A més a més, la Selva Trail (CE Aritjol)s’estrenarà també com a campionat de Catalunya Universitari de Curses per Muntanya el 4 de maig . El calendari de Curses per Muntanya de la FEEC comptarà també amb fins a deu curses Open organitzades des de diferents entitats de la FEEC.
Verticals consolidades
La XV Copa Catalana de Curses Verticals aposta per mantenir un calendari consolidat amb quatre curses clàssiques.
La més matinera i dins d’una intensa primavera berguedana, serà la Vertical Sobrepuny (AM Berguedans ). La Cursa arriba a la seva onze edició i serà l’estrena de la competició al cim del Sobrepuny.
El 17 de maig arribarà la Cara Ámon (CEAR) amb una de les ascensions més espectaculars del calendari quan els esportistes hauran de superar els 4’7KM i els 1.380m de desnivell que separen Barruera del cim de les Roies del Cardet (2.444m).
Pocs dies després el 7 de juny la competició arribarà a Andorra amb la disputa de la Casamanya Extrem Vertical. La FEEC i la Federació Andorrana de Muntanya segueixen la seva col·laboració després de l’estret lligam que ja tenen a la Copa d’Esquí de Muntanya o en la correspondència de refugis.
La copa es tancarà, com mana la tradició, al cim del Puigsacalm amb la clàssica Vertikalm (GECA) el 19 d’octubre . La cursa de la Vall d’en Bas servirà també per a decidir els campions de la Copa i el campionat de Catalunya de curses verticals.
Els esportistes que vulguin lluitar per la victòria final hauran de puntuar en tres de les quatre curses del calendari. Mireia Hernàndez (CE Terrassa) i Jordi Bolet (UE Vic) buscaran revalidar el títol que han aconseguit aquesta temporada a la copa.
Triplet d’ultraresistència
El calendari de Curses d’Ultraresistència tindrà novament aquesta temporada tres aturades . El 29 de març a les Muntanyes de la Costa Daurada, el 26 d’abril a la Trencacims i el 25 d’octubre a la Trepitja Garrotxa. La primera de les tres exercirà també com a Campionat de Catalunya d’Ultraresistència.