Notícies - 20/01/2023
Armand Ballart, una vida de ressenyes d’escalada
“Armand Ballart, una vida de ressenyes d’escalada (1977-2022)” és el títol de l’exposició que es pot veure al Centre Excursionista de Catalunya (CEC), al carrer Paradís, 10 del barri Gòtic de Barcelona (Barcelonès), fins al 24 de febrer.
El muntatge, inaugurat el 22 de desembre passat pel president del CEC Eduard Cayón i el president de la FEEC Jordi Merino, presenta una mostra d’algunes de les millors i més originals ressenyes d’escalada d’Armand Ballart. Dibuixant, escalador i col·laborador de Vèrtex, l’Armand va pronunciar ahir 19 de gener la conferència “El món de les ressenyes” en el marc de l’exposició. Tot seguit, ell mateix i l’editor Enric Soler van presentar l’últim llibre de Ballart, “10 escalades a contracorrent” (Tushita Edicions, 2022).
L’Armand Ballart té una gran rellevància històrica per a l’escalada catalana. Per tot allò que ha fet en el passat, però també pel present i el futur de l’escalada a Catalunya. Concretament, de l’escalada anomenada tradicional o clàssica, que busca reduir al màxim l’impacte de l’escalador sobre la roca per respecte a la natura.
Quan parlem del passat de l’Armand com a escalador, ens referim a les més de 430 vies que ha obert a Catalunya, Pirineus i resta de la Península.
Quan parlem del seu present, recordem que a l’edat de 64 anys continua escalant a ple rendiment i obrint vies.
I en referir-nos al futur, volem destacar que les vies que ha obert seran escalades durant anys i anys per les noves generacions d’escaladors. Uns escaladors i escaladores que continuaran valorant la qualitat d’unes línies traçades magistralment sobre les principals parets catalanes: des de Montserrat fins al Pedraforca, des del Montsec fins al massís del Port, i també per l’Aragó i el País Valencià.
Però la gran originalitat de l’Armand Ballart és que ha combinat l’escalada amb unes ressenyes d’alta qualitat. Són uns dibuixos que reuneixen dues virtuts molt importants: són pràctics per als escaladors que volen afrontar l’escalada de la via en qüestió, i a la vegada són bonics i tenen una expressió artística important. Reflecteixen la realitat de cada paret de roca, amb tots els seus relleus més característics.
Ballart va començar a dibuixar ressenyes d’escalada l’any 1977, per tant porta 45 anys en una afició que s’ha convertit en professió. Va començar publicant ressenyes en revistes com Muntanya, del CEC, a la desapareguda revista Extrem i també a Desnivel. L’any 1997 va començar a publicar a Vèrtex, la revista de la FEEC. El primer número de Vèrtex on va col·laborar va ser el 162, amb Xavier Cullell de director, i des de llavors no ha parat de publicar-hi, igual que a la revista Muntanya.
A més a més, durant els últims anys l’Armand ha publicat llibres on apareixen algunes de les seves ressenyes. L’any 2010 va publicar una guia d’escalada a Collegats, el 2019 la seva autobiografia Teràpia vertical i el 2022 el mencionat 10 escalades a contracorrent, que va ser presentat el novembre passat a la Fira de la Muntanya de Vic i ara al Centre Excursionista de Catalunya.
L’exposició “Armand Ballart, una vida de ressenyes d’escalada (1977-2022)”, que compta amb Joan Quintana com a impulsor i comissari, es pot visitar fins al 24 de febrer al CEC, però serà itinerant perquè les entitats que ho desitgin la puguin sol·licitar.