Aquest 2019 volem seguir fent història i la volem fer amb tu. El 2017, per primera vegada, superàvem els 40.000 federats en els gairebé cent anys d’història de la federació. L’any passat, les llicències tramitades van superar la xifra de les 45.000. No deixem que aquesta xifra pari de créixer i superem-la junts aquest any per fer una muntanya més segura.
La tasca de les entitats excursionistes ha estat un cop més decisiva per a seguir creixent en nombre de federats i per continuar fent arribar la importància de millorar la seguretat per tots els que realitzen activitats a la muntanya. A un any de celebrar el seu centenari, la FEEC vol continuar fent història i la vol fer gràcies a tots els que han confiat els darrers anys amb les prestacions que dona la llicència federativa.
Sota el lema ‘Fem història i la fem junts‘ s’ha dissenyat la nova campanya audiovisual a partir de quatre vessants imporants de la federació:
- Entitats: les entitats són l’ànima d’aquesta federació. 425 clubs i entitats amb un gran nombre de voluntaris són les que fan possible la FEEC. Marià Morera, coordinador del comitè de senders de la FEEC, és la cara visible en aquest vídeo del que representa el voluntariat dels membres d’entitat.
- Esport: la campiona del món júnior de curses per muntanya, Clàudia Sabata, ha estat una de les protagonistes d’aquest vídeo promocional i la imatge dels cartells informatius de la FEEC. La competició és una part cabdal en aquesta federació.
- Formació: des de la FEEC seguim apostant per la seguretat a la muntanya, que passa, entre altres factors, per tenir una formació adequada. A través de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya promovem la formació d’esportistes i tècnics, alhora que gestionem la tecnificació d’esportistes amb quatre centres de tecnificació. Octavi Puntas, membre del Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya, és també protagonista en el nostre espot promocional.
- Refugis: gestionem una xarxa de 21 refugis de muntanya, punts privilegiats d’allotjament i seguretat de muntanya. La nostra intenció és fer de casa nostra casa vostra, per això Jordi Gallardo, guarda del refugi Lluís Estasen, és també present en aquest vídeo.
Seguretat a la muntanya
A 15 de desembre de 2018, s’han hagut de gestionar gairebé 1.500 actuacions al medi natural, dels quals més de la meitat són rescats de muntanya. Exactament les xifres d’actuacions són:
- Recerca i/o rescat en medi fluvial: 53
- Recerca i/o rescat en medi marítim: 90
- Recerca persones perdudes: 532
- Rescat de muntanya: 807
- Rescat en coves i pous: 8
La normativa diu que els rescats o salvaments en el medi natural que es cobraran són aquells que es produeixen per un avís fals, una omissió de la senyalització d’una zona perillosa o bé no portar un equipament adequat per l’activitat que es realitza. D’aquests, 9 s’han passat per al seu cobrament durant el 2018.
Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es recomana que us informeu bé dels itineraris, de les condicions meteorològiques previstes, així com dur tot el material i equipament necessari. Abans d’anar a la muntanya cal tenir una formació prèvia per tal que les activitats que realitzem al medi natural siguin el com més segures sigui possible i prevenir al màxim els accidents. Podeu adreçar-vos a qualsevol de les més de quatre-centes entitats i clubs excursionistes que hi ha repartits per tot el territori català per conèixer la seva oferta formativa o a la mateixa Federació. I recordeu, a més, que disposeu d’informació meteorològica específica pel món excursionista a Meteomuntanya.
Què he de fer per federar-me?
Federar-se és molt senzill. Només cal que consultis el directori d’entitats i escullis aquella a través de la qual et vols federar. Tria la modalitat de la llicència que més s’adequa a les teves necessitats en funció de les activitats esportives que necessitis que et cobreixi i l’entitat s’encarregarà del tràmit.
Consulta tots els avantatges de què disposes per ser federat.
Novetats per al 2019
Enguany la llicència federativa arriba amb novetats. Per una banda, en la pòlissa de Responsabilitat Civil, s’ha augmentat el límit per sinistre a 1.000.000 d’euros, davant els 600.000 de la passada temporada.
De l’altra, referent a la pòlissa d’accidents, s’ha creat una nova proposta de modalitat MUNTANYA PLUS, per la que es triplica el capital de mort per accident i mort no accident durant la pràctica esportiva i s’anticipa la liquiditat ràpida de fins a 5.000 euros per a despeses justificades de sepeli. S’han incorporat també noves activitats cobertes per l’assegurança: marxa aquàtica en totes les modalitats; el pont tibetà en les modalitats C, D i E, i l’esquí de rodes (skiroller) i l’estel de neu (snowkite) en les modalitats D i E.
A partir d’ara, el còmput de set dies de comunicació es comptarà a partir de la data en què es pugui comunicar el sinistre de l’accidentat, no des de la data de l’accident. I també s’incrementa un 25% el capital de trencament de dents i odontologia.
El preu de la llicència federativa ha augmentat un 5% respecte l’any passat i es pot aconseguir a partir de 44,70 euros anuals.
També s’ha creat un descompte en la tarifa de l’assegurança de la llicència temporal de caminades i marxes populars i per a sortides i activitats de les entitats. S’ofereix un 10% de descompte sobre la prima de l’assegurança per a la inscripció de més de 25 persones en una mateixa prova o activitat i un 20% si la inscripció és de més de 50 persones.