FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Agents Rurals
Foto: Agents Rurals

Notícies - 11/04/2023

A la Natura no hi deixis rastre

Natura

El president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino, acompanyat del cap de l’Àrea de Natura, Gil Erra, han participat a la presentació del nou projecte “A la Natura no hi deixis rastre”que promou el Cos d’Agents Rurals amb col·laboració de la Fundació Kilian Jornet i la FEEC per fomentar el respecte pel medi natural.

L’acte s’ha realitzat a l’Escola Pública, Josep Maria Madorell de Molins de Rei i ha estat encapçalat pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.

El conseller ha saludat als nens i nenes de 4t de primària de l’escola, on els Agents Rurals imparteixen xerrades d’educació ambiental habitualment i on avui mateix han impartit la primera xerrada d’aquest programa amb la participació de l’esportista de muntanya, Kilian Jornet (CE Cerdanya Pirienus) en directe, per via telemàtica, des de Noruega, on resideix.

Elena ha agraït a Kilian Jornet i a la seva fundació “la capacitat d’aixecar la mirada i fer quelcom pels altres”. “Si això passés més, probablement tindríem una societat una mica diferent”, ha afegit. “Aquest compromís personal dels qui són referents de molta gent per explicar allò que pensen i intentar canviar les coses és molt important i és d’agrair”, destaca.

En aquest sentit, el titular d’Interior ha assegurat que “quan es lluita contra el canvi climàtic o les seves conseqüències, és important dotar-se de més gent i més mitjans, però també ho és seguir fent pedagogia a la nostra societat”.

“Amb aquesta campanya ensenyarem als nens i nenes el principi essencial que som natura i en formem part, i per això la necessitem més a ella que ella a nosaltres”, ha clos el conseller.

Col·laboració per a promoure la preservació de l’entorn natural 

Per la seva banda, el director general dels Agents Rurals, Marc Costa, ha obert l’acte subratllant l’acord de col·laboració amb la Fundació Kilian Jornet i la FEEC i posant de relleu el fet de poder treballar conjuntament a favor de la consciència ambiental. En aquest sentit, Costa ha destacat l’aposta del Cos d’Agents Rurals per lasensibilització i hi ha afegit: “l’objectiu és que tothom pugui gaudir del medi natural, de la natura, i de tot el que ens aporta ara i sempre”.

Kilian Jornet ha volgut agrair la col·laboració entre el Cos d’Agents Rurals, la Fundació que presideix i la FEEC “per a protegir les muntanyes i el medi ambient” i ha destacat que la iniciativa presentada avui “pot tenir un gran impacte, tant en l’educació dels nens i nenes com en els seus entorns”.

Per la seva part, Jordi Merino, president de la FEEC, ha posat l’accent el fenomen de l’alta afluència de persones als espais naturals de Catalunya. En aquest sentit, ha recordat: “Arran de les restriccions relacionades amb la Covid-19, tots vam veure la necessitat de fer difusió d’un missatge de respecte al medi natural. Per això engeguem aquesta iniciativa conjunta. I qui millor que els nens i les nenes per traslladar aquest missatge”.

Jordi Merino: hem de fer arribar el missatge als nens que són la generació que ens ha de fer canviar

Antoni Mur, inspector en Cap del Cos d’Agents Rurals, ha posat de relleu que la iniciativa “A la natura, no hi deixis rastre” s’emmarca en el programa d’educació ambiental d’Agents Rurals, EduCAR, del qual ha dit que és “una peça clau del Cos operatiu”. L’inspector en Cap també ha destacat que “el fenomen de l’alta freqüentació d’espais ha vingut per quedar-se” i en aquest sentit ha posat en valor la tasca de vigilància preventiva que fa el Cos d’Agents Rurals per facilitar l’accés als espais naturals de forma controlada i segura, així com per la prevenció d’incendis i perquè totes les activitats que es fan al medi natural es facin respectant la normativa.

Fer pedagogia dins de l’escola

La iniciativa “A la natura, no hi deixis rastre” té l’objectiu de conscienciar sobre la importànciade respectar el medi natural quan sortim a gaudir-ne i està dirigit especialment al públic infantil i a les seves famílies. Té una doble vessant: una xerrada educativa que s’oferirà a les escoles de Catalunya a partir de setembre i també una sèrie d’accions a través de les xarxes socials, per fer arribar el missatge de sensibilització pel qual s’han unit Agents Rurals, la Fundació Kilian Jornet i la FEEC, conscients de la importància de treballar per aquesta consciència ciutadana.

Pel que fa a la xerrada educativa, estarà inclosa dins del programa d’educació ambiental d’Agents Rurals (eduCAR) i planteja un joc per aprendre a conèixer els rastres d’animals i també els rastres que deixen els humans quan no respecten el medi natural i que l’alumnat haurà d’esbrinar activament fent grups: els grup de campistes, d’excursionistes, de boletaires, de ciclistes, de reporters i dels banyistes.

Els infants fan aquesta descobertade la mà dels Agents Rurals i també a través d’uns vídeos de l’esportista Kilian Jornet, en què exposa la importància de les nostres accions per garantir la vida en el planeta i detalla els rastres que pot deixar la gent quan va a gaudir del medi fent aquestes activitats. El taller també compta amb dibuixos tipus còmic que il·lustren situacions anòmales que cal vetllar i corregir en el medi natural.

Els dibuixos han estats inspirats en les tires còmiques de la revista Vèrtex i han anat a càrrec de l’il·lustrador Edu Català.

Les vinyetes de la revista Vèrtex com a model

En el taller s’explica la importància deixar l’espai natural tal com l’hem trobat i intentant que es noti el menys possible que hi hem estat. Té una durada d’una hora i el poden sol·licitar a partir de setembre els centres educatius de primària (cicle superior) i secundària de tot Catalunya al Cos d’Agents Rurals.

En paral·lel, Kilian Jornet protagonitza un vídeo que es difondrà a través dels canals oficials tant del Cos d’Agents Rurals, com del Departament d’Interior, així com també a través de les xarxes socials de la Fundació Kilian Jornet i la FEEC. En el vídeo, l’esportista explica la importància de salvaguardar la natura i què podem fer per no malmetre-la, i que té l’objectiu de fer arribar un missatge a favor del respecte al medi natural a tota la societat.

Freqüentació als espais naturals

La conscienciació sobre aspectes de respecte al medi natural és una aposta tant del Cos d’Agents Rurals com també de la Fundació Kilian Jornet i de la FEEC. És més important que mai davant l’increment de lafreqüentació dels espais naturals del país. Arran de les restriccions derivades de la Covid-19, aquesta és una realitat que va en augment i cada vegada més la ciutadania vol gaudir del medi naturalja sigui per practicar esports, per salut o bé per gaudir dels paisatges i la biodiversitat. Davant la massificació i l’increment d’ús dels espais naturals cal conscienciació i fomentar la responsabilitat de tots els col·lectius afectats.

El Departament d’Interior, a través del Cos d’Agents Rurals i també de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, exerceix la vigilància i el control del compliment de la normativa en el medi natural. El Cos d’Agents Rurals duu a terme operatius especials de vigilància en determinades èpoques de l’any en zones on s’ha detectat una altra freqüentació de visitants, especialment en els espais naturals protegits. Els Agents Rurals fan vigilància preventiva per facilitar l’accés a aquests espais de forma controlada i segura per a les persones, i vetllen per la prevenció dels incendis, i per a què les activitats esportives, extractives,d’acampada i la circulació motoritzada es desenvolupin adequadament.

Aposta per l’educació ambiental

La xerrada “A la natura, no hi deixis rastre” s’emmarca en el programa de sensibilització i educació ambiental “eduCAR” del Cos d’Agents Rurals, quecompta amb xerrades i activitats per a conscienciar, a diferents col·lectius, de la importància d’aprendre a estimar i a conservar el medi natural.

Les activitats giren al voltant de la feina dels agents rurals, la protecció dels animals, dels espais naturals, la prevenció d’incendis o la preservació de la fauna i la flora autòctona. Totes elles estan basades en principis de sostenibilitat i coresponsabilitat i tenen per objectiu ampliar la base del coneixement i la protecció del nostre patrimoni natural, amb la finalitat d’actuar com una mesura preventiva més.