Ha passat ja mig segle des de la primera renovació de la Flama de la Llengua Catalana. Coincidint amb el centenari del naixement de Pompeu Fabra, l’any 1968 l’excursionisme català se sumà a les celebracions reivindicatives que es dugueren a terme arreu. Des de 1970 i de forma ininterrompuda, la voluntat del poble per mantenir ben viva la llengua catalana homenatjant a Pompeu Fabra s’ha fet ben visible.
La propera renovació serà la 50a i, per celebrar-ho, la FEEC ha preparat un seguit d’actuacions que posaran de manifest la bona predisposició de les entitats i clubs excursionistes per donar continuïtat a aquesta tradició.
La celebració començà el passat dissabte 20 d’octubre a Montserrat, on es feu un reconeixement a totes aquelles entitats que havien organitzat aquest esdeveniment alguna vegada. Una cinquantena d’entitats van gaudir d’una jornada que va començar amb la missa conventual i va seguir amb l’entrega d’un diploma a totes les entitats assistents com a mostra d’agraïment per les edicions organitzades. El president de la FEEC, Jordi Merino, va voler posar en relleu “la importància de la llengua catalana com a element cabdal, identitari i vertebrador de la cultura de totes les terres de parla catalana“.
La FEEC també va obsequiar amb una escultureta de Montserrat a la comunitat benedictina per la bona acollida i recepció de la Flama durant mig segle, i a Jordi Mir, per propiciar que es mantingués encesa tots aquests anys.
Celebració dels 50 anys
Per la renovació del 2019 es vol recuperar l’esperit original de la primera renovació i tornar a fer el recorregut original que va fer la Flama ara fa cinc dècades: des de Prada (Conflent) a Montserrat. El 17 de febrer de 2019 s’encendrà, com ja és costum, la Flama davant la tomba de Pompeu Fabra, i aquí és on agafen protagonisme les entitats. La Flama sortirà cap a Montserrat i cada entitat serà l’encarregada de transportar caminant la Flama des d’un tram fins a un altre. S’ha proposat una ruta que aprofita al màxim els GR per tal que hi hagi els mínims trams de carretera possibles i s’adapti a les condicions meteorològiques del mes de febrer. La Flama arribarà a Montserrat el 24 de febrer, on el Pare Abat la rebrà abans de la missa. La celebració culminarà amb una festa a la plaça abans del dinar de germanor.