El repte dels “100 Cims” es va iniciar l’1 de juliol de 2006 amb l’objectiu de conèixer les diferents contrades del nostre país mitjançant l’excursionisme.
Aquest repte no és únicament per a les persones més ben preparades, sinó que tothom hi té cabuda, ja que en el catàleg hi ha cims de tota mena, des dels de baixa muntanya fins als 3.000 del Pirineu. L’objectiu de l’activitat dels “100 Cims” és conèixer el país, tot fent excursionisme i no és cap competició.
Actualment, el catàleg dels “100 Cims” està format per 522 cims, representatius i característics de la geografia catalana. Dels cims del catàleg, cadascú pot escollir els cent cims que li siguin més atractius i que li permetin superar el repte. El repte consisteix en fer-ne 100 i si es vol seguir afegint cims és perquè el federat té interès en la descoberta i no té un afany col·leccionista. S’escull un cim, es cerca informació, es planteja un itinerari i es fa l’excursió per gaudir-ne, però sense cap neguit per completar una llista.
El llistat de cims és una proposta, per tant no vol dir que els cims que hi figuren són els que creiem des del Comitè que són els únics i els millors; segurament ens en deixem algun. Evidentment sabem que hi ha cims que són locals i són molt apreciats pels veïns de l’entorn. El cims del llistat s’han triat després d’excursions per comprovar les característiques dels cims i d’hores de treball al davant de guies i cartografia. El Comitè dels “100 Cims”, des de l’ampliació feta l’any 2013, ha fet una tasca de recerca pel territori en la qual s’han valorat més de 1.500 cims de diverses altures i en totes les comarques. A més s’ha tingut en compte i, des d’aquí volem agrair, la participació de les persones federades que ens han fet arribar les propostes de cims per afegir al llistat.
A més de ser una proposta, el llistat representa el consens de les persones que formem part del Comitè. Som conscients que hi ha cims que no són al llistat i que poden ser importants (per diversos motius) per algú o per alguna entitat, però el Comitè ha valorat altres fets en triar els cims: que siguin panoràmics, amb interès excursionista i amb importància geogràfica. Considerem que quants més cims hi hagin serà més fàcil assolir el repte i els federats podran tenir més diversitat d’objectius. Com qualsevol actuació humana, la llista dels “100 Cims” no és perfecta, però és una eina per conèixer el territori i les nostres muntanyes, i una proposta per a tots els federats.
El llistat, vigent des de l’1 de juliol de 2022 amb els 522 cims actuals, és el resultat d’intentar cobrir tot el territori de Catalunya perquè totes les comarques hi estiguin representades i que les comarques que tenen més zona de muntanya tinguin més cims al llistat. També s’ha procurat que els cims siguin panoràmics i que permetin tenir una visió de l’entorn geogràfic.
Una activitat complementària és “El dia del cim”. Aquesta activitat iniciada la tardor 2015 consistia en triar un cim que no figurés al llistat però que tenia condicions per a ser-hi i fer-hi una excursió col·lectiva, juntament amb els membres del Comitè. A partir del dia 1 de juliol de 2022, el concepte ha canviat una mica i es proposarà com una activitat anual per visitar un cim de la nova ampliació. “El dia del cim” és una activitat “autosuficient” en la que cadascú s’haurà de preocupar del desplaçament i del menjar. Aquesta activitat seria una proposta de trobada més informal i muntanyenca que la Trobada dels “100 Cims” que es fa a la primavera.
Al mes de maig hi ha la Trobada dels “100 Cims”, on es fa un reconeixement als federats que han completat el repte dels “100 Cims” durant l’any anterior. Per tant, per completar el repte cal haver assolit els cims, però els fulls de validació han de ser a la FEEC abans del 31 de desembre de cada any.
A la trobada dels “100 Cims” també es fa un reconeixement als federats que han assolit 200, 300, 400 o 500 dels cims del llistat, així com un reconeixement a les entitats que han superat les 2.000 ascensions. Hi ha entitats que organitzen sortides col·lectives de “100 Cims”, i algunes des de fa anys; per aquest motiu, el Comitè considera que s’ha de valorar la divulgació de l’activitat dels “100 Cims” entre els seus socis.
Finalment, l’aspecte cultural de l’activitat dels “100 Cims” es concreta en el concurs fotogràfic “Fotocims”, en el concurs “Videocims” i en el concurs literari. Així, els federats, independentment de la seva participació en l’activitat dels “100 Cims” ens donen una visió estètica i viscuda dels cims que conformen el llistat.
El Comitè dels “100 Cims” també gestiona un grup a Facebook (el grup oficial de “100 Cims”) que vol ser una eina de comunicació ràpida amb els federats.