FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 203

Seguretat i prevenció

Novembre-desembre 2005

ESQUÍ DE MUNTANYA

Val d’Aran, vall de neus
L’especial situació geogràfica de la Val d’Aran, una veritable barrera als vents atlàntics carregats d’humitat, propicia normalment una abundant innivació de desembre a abril. Les precipitacions acumulades no són molt superiors a les del Pirineu d’influència mediterrània, però sí que hi ha una major regularitat al llarg de l’hivern i una major fidelitat de la neu a la seva cita amb les muntanyes any rere any. Tot seguit us proposem vuit ascensions amb esquís de dificultat baixa i mitjana per la comarca aranesa.
TEXT: Eloi Figueras, Carles Lluch i Lluís Camarero

EXCURSIONISME

Alt Berguedà. Les altres muntanyes
Massa sovint hi passem de llarg, camí del Pedraforca, Penyes Altes, Ensija, Tosa d’Alp, o bé camí de la Cerdanya. Ens privem així de conèixer molts cims i bells indrets a banda i banda del congost del Llobregat, justament on es troben els paisatges més característics de l’alt Berguedà. Els tres itineraris que us proposem conviden a la descoberta d’aquestes altres muntanyes i són una mostra del que podeu trobar al recull d’itineraris guanyador de la 5a edició del Premi Vèrtex.
TEXT: Xavier Losantos, Pere Robert i Raimon Rovira

ESCALADA EN ROCA

Mali. Compromís afegit
Al sud del desert del Sàhara i al cor d’Àfrica trobem Mali, un país molt dur per la seva rigorositat climàtica, la nuesa dels seus paisatges i la pobresa de la seva gent. Amb tot, Mali és una de les “meques” mundials de l’escalada, una reserva inesgotable de roca verge lluny de tota civilització. La que segueix és la crònica d’un viatge d’escalada intensament viscut, on el compromís i la dificultat de les seves obertures –i d’un rescat- van ser excepcionals.
TEXT: Albert Segura

EXCURSIONISME

Montserrat-Núria. Pel GR-4 i per camins ramaders
Són diverses les entitats que des de les seves seccions de senderisme recorren els diferents GR i PR de les nostres comarques i muntanyes. Tot i que la finalitat d’aquests grups és el senderisme, sovint apareixen propostes amb motivacions especials. És el cas de la Secció de Senders de la Unió Excursionista de Sabadell, que ens proposa unir els dos santuaris més emblemàtics de Catalunya, Montserrat i Núria, a través del GR-4 i dels camins ramaders que trobem quan aquest sender arriba a la muntanya pirinenca.
TEXT: Maite Santasuana

REFUGIS

Josep Maria Blanc. Un refugi d’alta muntanya envoltat d’aigua
Situat a l’estany Tort de Peguera, dins el Parc Nacional d’Aigüestortes, es troba aquest emblemàtic refugi propietat del Centre Excursionista de Catalunya. El passat mes de juliol es van inaugurar les obres de restauració i ampliació d’aquest edifici, que han durat tres anys i amb les quals s’ha aconseguit un modern equipament de muntanya situat en un bell racó del Pallars Sobirà.
TEXT: Vicenç Sánchez

SEGURETAT I PREVENCIÓ

ARVA. L’aparell salvador
Les sigles ARVA (Aparell de Recerca de Víctimes d’Allaus) defineixen perfectament la funcionalitat de l’utensili en qüestió: localitzar persones colgades sota la neu. El seu ús, conjuntament amb el de la sonda i la pala, és imprescindible en la pràctica de totes les activitats hivernals fora de zones controlades. Malgrat això, el fet de dur a sobre l’ARVA ens pot donar una falsa sensació de seguretat. La prudència, el coneixement de la muntanya hivernal i un bon entrenament en l’ús de l’ARVA esdevenen essencials.
TEXT: Lambert Colás

SEGURETAT I PREVENCIÓ

Els accidents causats per allaus al Pirineu de Catalunya
Des de 1986 el grup d’allaus del Servei Geològic, fa el seguiment dels accidents per allaus al Pirineu català. De les dades obtingudes, després de 20 anys, se n’extreuen conclusions interessants que esperem que serveixin per disminuir el nombre d’aquests successos.
TEXT: Pere Oller

SEGURETAT I PREVENCIÓ

Accidents a la muntanya. Què podem aprendre de l’experiència dels supervivents?
Els accidents configuren segurament l’aspecte més desagradable de la muntanya. Sovint no en volem sentir ni parlar, però hi són. Un especialista de la Universitat Ramon Llull ens hi fa pensar, no per importunar, sinó perquè la seva investigació sobre els accidents a la muntanya ha tret conclusions força interessants i sorprenents. Entre elles, que una bona part dels accidents tenen lloc sota bones condicions meteorològiques i fent activitats de baixa dificultat tècnica.
TEXT: Ander Chamarro Lusar

SEGURETAT I PREVENCIÓ

112. El telèfon europeu d’emergències
A la major part d’Europa el telèfon 112 és el millor canal per demanar auxili quan ens trobem en situació d’emergència. El cap dels grups de rescats dels Bombers de la Generalitat ens recorda la importància d’aquest número i l’avantatge actual de sortir a la muntanya amb el telèfon mòbil. Alhora, insisteix en la necessitat que el muntanyenc sigui responsable a fi d’evitar l’accident i la consegüent activació del rescat.
TEXT: Sebastià Massagué

ESCALADA EN GEL

Sottoguda. Efectes glacials
És hivern. Sortim d’un poblet i entrem en una gorja. Molta ombra, molt fred, un torrent d’alta muntanya i els seus afluents que pengen immòbils, glaçats. Més de 20 cascades de gel a tocar de la carretera, en només un parell de quilòmetres. No som al Pirineu. El poblet es diu Sottoguda, el torrent Pettorina i ens trobem al peu de la Marmolada, la reina de les Dolomites. El cicle imparable de la natura ens torna a conduir a la recerca del gel, i els costos assequibles de les comunicacions ens apropen a zones abans considerades molt més cares i llunyanes.
TEXT: Jordi Salvador i Rafa Vadillo

ENTREVISTA

Joan Pareras: “La muntanya es pot gaudir a qualsevol edat”
Amb aquesta entrevista volem acostar-nos a la vivència de totes aquelles persones que han après a envellir desenvolupant la seva gran passió, l’excursionisme, a partir d’un dels federats de més edat que encara continua en actiu. Aquest col·lectiu és sovint el reflex d’una realitat associativa que avui en dia es troba en plena transformació.
TEXT: Jaume Ferrández